Bu yazımızda Windows Server 2012 R2 ile Active Directory Domain ortamında Recyle Bin yani Geri Dönüşüm Kutusu özelliğini inceleyeceğiz.

En başında şunu söyleyelim, öncelikle bu işlemi yapabilmek için Active Directory ortamında Recyle Bin özelliğini aktif etmiş olmalıyız.

Gelin bunu nasıl aktif edebileceğimize beraber bakalım. Öncelikle Start menüsünden arama kısmından Active Directory Administrative Center yönetim konsolunu açıyoruz.

Konsolu açtıktan sonra sol tarafta Domain adınızın üzerine tıklıyorsunuz ve sağ tarafta Enable Recycle Bin seçeneğini aktif ediyoruz.

Karşımıza gelen onay penceresinde Recycle Bin özelliğini aktifleştirmek istediğimizden emin miyiz diye soruyor. Aynı zamanda bu işlemin tekrar kapatılamayacağını da bize bildiriyor.

OK ile onayladıktan sonra AD Recycle özelliğini etkinleştirmiş oluyoruz. Aşağıda karşımıza çıkan diğer diyalog penceresinde ise bulunduğumuz forest yapısı için Recycle bin özelliğinin aktifleştirilme sürecinin başladığı ve forest içerisindeki tüm domain sunucularına bu ayar değişikliğinden sonra tom domain controller’lar üzerinde kullanılabileceği uyarısı gelecektir.

OK ile onayladıktan sonra ADAC ekranının sağ tarafındaki Enable Recycle Bin özelliğinin aktif olduğunu ve tekrar kapatılamadığını görüyoruz.

Şimdi test adına sahip bir kullanıcı oluşturup bu kullanıcıyı silelim. Daha sonra kullanıcıyı Recycle Bin’den geri getirmeyi görelim.

ADAC üzerinde test kullanıcımızı Job Title – Departmant – Email – Web Page – Display Name – Member Of özellikleri ile oluşturduk.

Şimdi oluşturduğumuz test kullanıcısını silelim.

Şimdi de ADAC Konsolunu kontrol edelim. Bunun için Active Directory Administrative Center(ADAC) açıyoruz. Domain ismine tıklayıp -> Deleted Objects menüsüne giriyoruz ve sildiğimiz kullanıcıyı buluyoruz.

ADAC konsolunda kurtarmak istediğimiz kullanıcıyı seçtikten sonra üzerine sağ tuş ile tıklayınca Restore ve Restore To seçeneklerinin çıktığını görüyoruz.

Restore ile objeyi silinmeden önceki konumuna kurtarabiliyoruz, Restore To ile silinmeden önceki orjinal konumu dışında başka bir konuma kurtarabiliyoruz. Locate Parent seçeneği ile objenin silinmeden önceki bulunduğu konumu öğrenebilirsiniz.

Ben bu işlem için Restore seçeneğini kullanacağım. Böylelikle silinen kullanıcı, silinmeden önce bulunduğu Grup veya OU içerisine taşındığını göreceksiniz.

Kurtarılan kullanıcıyı kontrol ettiğimizde daha önce konfigüre ettiğimiz özelliklerin de aynı şekilde geri geldiğiniz göreceksiniz.

Eğer ki kullanıcıyı silinmeden önceki farklı bir konuma kurtaracaksınız Restore To özelliğini kullanıyoruz.

Farklı bir konuma taşıdığımız kullanıcının özelliklerine girdiğimizde, aynı şekilde geri geldiğini göreceksiniz.

Bu konumuzda yanlışlıkla veya başka sebeplerden ötürü silinen kullanıcıyı nasıl aynı özellikleriyle geri kurtaracağımızı gördük. Bir başka makalemde görüşmek üzere.